Kimyasal ilaç ve diğer tedavi materyallerinin arttığı günümüzde doğal tedaviler güncelliğini ve önemini korumaktadır. Bu nedenle gerek tıbbi tedavide gerekse medikal estetikte kök hücre uygulaması oldukça önemlidir.
KÖK HÜCRE NEDİR?
Kök hücre insanda ki en temel hücredir. Vücutta ki gereksinime ve ortama göre farklı hücrelere dönüşürler. Bu dönüşüm ile sağlıklı yeni hücreler ve dokular oluşur. Bunlar damar, sinir, kas, kıkırdak kemik, iç organ, deri, saç, yağ ve endotel hücreleri olabilir. Dolayısıyla zarar görmüş hücreler ve dokular onarılmış olup eksik hücre ve dokular tamamlanır. Kök hücre ile sağlıklı hücre ve dokuların üretimi, onarımı, sürdürülebilirliği ve farklılaşma yeteneği sağlanmış olur.
KÖK HÜCRE HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR? YARARLARI NELERDİR?
Bazı özel durumlar ve hastalıklar dışında neredeyse her türlü hastalıkların tedavisinde ve anti aging amaçla kullanılır.
Özellikle tedavi amacıyla uygulandığında diz ağrısı, bel ve boyun ağrısı ile seyreden kas iskelet sistemi hastalıklarında ciddi olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ayrıca nörolojik, kardiyolojik ve diğer iç organ hastalıklarında, var olan tedavilere geç yanıt veren hastalıklarda iyi bir seçenektir.
Antiaging amaçla medikal estetikte kullanımı yaygındır. Yüz, boyun, dekolte ve el sırtı gibi cildin çok kolay hasarlandığı bölgelere uygulanması ile kollajen üretimini artırarak rejenerasyon sağlar. Cildin elastikiyetini artırır, citte sıkılaşma, canlılık, parlaklık sağlayarak genç görünüm elde edilir.
Saç dökülmelerinde ve çeşitli saç sorunlarında direk etkili olur. Dökülme hemen durur, saçın dolgunluğu, parlaklığı ve kalitesi artar.
Yanıkların, yaraların ve skarların, akne izlerinin, güneşin yaptığı deri hasarlarının düzelmesinde kök hücrenin etkinliği oldukça iyidir.
KÖK HÜCRE HANGİ DOKULARDAN ELDE EDİLİR?
Otolog kök hücre tedavisinde kişinin kendi kanı, kemik iliği, deri veya yağ dokusundan kök hücre elde edilir. En pratik olanı ve sık kullanılanı kandan elde edilen kök hücre olmasına rağmen hücre sayısı en düşük olan yöntemdir. En ideal kaynak ise yağ dokusudur. Çünkü yağ dokusunda bol miktarda kök hücre toplanır, izole edilir ve çoğalır. Hücre sayısı, hücre kalitesi, çoğalma yeteneği en fazla olan dokudur. Güçlü yapıları vardır, ekonomik ve kolay elde edilir. Bağışıklık sistemini uyaran maderlerden de yoksun olması bir avantajdır. Ayrıca kök hücre bankası aracılığıyla başka biride verici olabilir. Bu durumda Allogenik nakil denir. Plasenta ve kemik iliği bunlara örnektir. Bu yöntemle elde edilen kök hücre yoğun bir laboratuvar işleminden geçirildikten sonra hastaya uygulamaya hazır hale gelir.
PRP KÖK HÜCRE MİDİR?
PRP (Platelet rich plazma) trombositten yani iyileştirici hücrelerden zengin bir plazmadır. Ancak kök hücre kesinlikle barındırmaz.
UYGULAMA NASIL YAPILIR?
Uygulama lokal anestezi ile yağ dokusu alınacak bölge uyuşturulduktan sonra yapılır. Bu bölge genellikle karın bazen kalça ve basen bölgesi olmaktadır. Ortam yarı steril olmalıdır. Anestezi ile hazırlanan bölgeye küçük bir giriş deliği açıldıktan sonra küretaj kanülü vakumlu bir enjektör yardımı ile dokuya girilerek yağ aspirasyonu yapılır. Aspire edilen yağlar amaca göre işlemden geçirilir. Uygulamaya hazır enjektörlere yerleştirilir. Gerekli bölgelere uygun iğne uçları ile uygulanır. Tüm bu işlemler ortalama 2 saat sürer.
UYGULAMA AĞRILI MIDIR?
İşlem öncesinde anestezi uygulandığı için yağ aspirasyonu uygulaması sırasında hiçbir ağrı hissedilmez.
Kök hücre uygulaması da ağrısızdır.
Ancak uygulama yapıldığı günün akşamı aspirasyon yapılan yağlı dokuda biraz ağrı olabilir. Genellikle ağrı olsa bile ağrı kesici bile gerektirmeyen düzeyde bir ağrı olur. Bazen ağrı kesici içilebilir.
ETKİSİ NE KADAR DEVAM EDER VE UYGULAMA SIKLIĞI NE OLMALIDIR?
Yağdan kök hücre daha yapıldıktan 4 gün sonra kök hücre yoğunluğu 5 kat artar. 3 ay sonra kök hücre etkinliği pik yapar. Yaklaşık 1 yıl etki aynı yoğunlukta devam eder. Ancak 1 yıldan sonra azalmaya başlar. Etkinliğin azalması kronik vakalarda daha erken olabilmektedir. Bu nedenler ile uygulama seans aralığı vakaya göre değişir. Kronik rahatsızlıklarda 6 ay sonra tekrar edilmesinde yarar olmak ile birlikte genellikle yılda bir uygulama ile yağdan kök hücre uygulaması başarılı olmaktadır.
HANGİ HASTALIKLARDA VE KİMLERE UYGULANMAZ?
*Gebe ve lohusalarda
*Otoimmün hastalığı olanlarda
*Kanser hastalarında
*İleri evre sistemik hastalıklara
*Tıbbi tedavinin işe yaramadığı operasyon gerektiren hastalara
*Beklentisi yüksek olan hastalara
Bu kişiler ve hastalıklarda hastanın izlemini sürdüren hekimin onayı ile ancak uygulama yapılabilir.
UYGULAMA RİSLLİ MİDİR? KANSER YAPAR MI?
Kök hücre uygulamasının kanser yaptığına dair bir bulgu yoktur. Tam tersi oluşturmadığına dair bilimsel yayınlar vardır.
Ancak bazen uygulama sırasında gerek uygulamada kullanılan ilaçlara gerekse materyallere karşı allerji görülebilir. Uygulama yerinde kanama, morarma oluşabilri. Uygulama yerinde ağrı ve aşırı duyarlılık oluşabilir. Ender olarakta enfeksiyon gelişebilir.
HASTA İZLEMİ NASIL YAPILIR?
Hastalar yakınmasına göre belli aralıklar ile izlem altına alınır. Bu izlem bazı tetkikler ile ama genellikle klinik izlem şeklinde sürdürülür.
Dr. Adnan Gürcan
Dr. Adnan Gürcan, 2004 yılından bugüne aktif olarak Sağlık Bakanlığı Onaylı Medikal Estetik Hekimliği yapmaktadır. Medikal estetik uygulamalarının tümünü yapacak bilgi birikimine ve deneyime sahiptir.