SELLÜLİT NEDİR ve SELLÜLİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Özellikle karın, kalça, basen ve bacaklarda deri altında yağ birikmesi sonucu oluşan portakal kabuğu görünümüne sellülit (lipodistrofi) denir. Erkeklerde nadir, kadınların %90 nın dan fazlasında görülmesinin nedeni hormonlardır.
Sellülit 1. Derecede kozmetik sorun gibi görünsede ileri aşaması olan 4. Derecede medikal ve ruhsal sorunlara neden olur. Sellülit obeziteden farklıdır. Sellülite yağ dokusunda ve lenfatik dolaşımda yapısal bozukluklar, şekil bozuklukları, deformasyonlar eşlik eder. Bu nedenle sadece kilo vermek sorunu çözmez.
Sellülit Tanısı Nasıl Konur?
Erken dönem dışardan bakıldığında herhangi bir belirti yoktur. Ancak cilt iki parmak arasında sıkıştırıldığında minik yumaklar görülür. İleri aşamalarda karın, kalça, kol ve bacak bölgelerinde cilt düzeni bozulur ve portakal kabuğu görünümü oluşur. Başlangıçta birikimler daha yumuşak, tedavisi daha kısa süreli ve kolayken zamanla daha sert ve nodüler hal alır, tedavisi zorlaşır.
İşte bu nedenlerle sellülit tanısı son derede kolaydır. Gözle görülerek veya elle sıkılarak tanı rahatlıkla konulabilir.
Neden Sellülit oluşur?
Aşırı kilo, genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, hamilelik, duruş bozuklukları, dolaşım bozuklukları, kabızlık, hormonal bozukluklar, sistemik hastalıklar, alkol, kahve, sigara gibi alışkanlıklar ve ilaçlar sellüliti oluşturabilir veya arttırabilir. Öncelikle kişinin ciddi bir muayeneden geçirilip, gerekiyorsa tetkiklerinin yapılarak altta yatan sebeplerin araştırılması ve tanı konulması önemlidir.
Sellülit Tedavisi nasıl planlanır?
Sellülit tedavisi ve korunmasında diyetin rolü azdır. Ayrıca tek başına sellülit kremlerinin başarı oranı çok düşüktür.
Dolaşımı hızlandırmak amacıyla yapılan hafif sporlar, özellikle yüzme, bisiklet ve tempolu yürüyüş, dolaşımı düzenleyerek yağ yakılmasını kolaylaştırır.
Sellülit tedavisinde klinik uygulamalar ise ciddi bir öneme sahiptir. Bunlar tek tek uygulanabileceği gibi kombine tedavi şeklinde de yapılabilir.
Eğer kilo fazlalığı var ise diyet mutlaka verilmelidir. Ayrıca özel yağlar ile masaj, infrared, elektroterapi, mezoterapi-lipoliz, karboksiterapi ve pressoterapi uygulanabilecek diğer yöntemlerdendir.
Aromaterapik uçucu yağlar eşliğinde masajın sellülite etkisi nasıldır?
Masaj vücuttaki yumuşak dokular ve eklemlere yapılan sistemik ve bilimsel el hareketleridir. Kas aktivitesini artırarak deri altı yağ birikimlerinin dağılmasına neden olur. Ayrıca vücudun kendi morfinini salgılatarak ağrının giderilmesini sağlar.
Masajda kullanılan aromaterapik uçucu yağlar deri tarafından emilerek iyileştirici etkilerinin alınmasına ve uyarılmasına neden olur. Sellülitte aromatik masaj kan ve lenf dolaşımını düzeltir. Ödemin çözülmesini sağlar. Deri ve kasların yumuşamasına, esnekleşmesine, güçlenmesine ve deri altı dokusunun sıkılaşıp toparlanmasına, sellülit yumrularının kaybolmasına neden olur.
Ayrıca uçucu yağlar tedavinin atmosferini değiştirir, ruhsal destek olur, sakinleşme sağlar.
Selülit tedavisinde mezoterapi- lipolizin etkisi nedir?
Mezoterapi-lipoliz sellülit tedavisinde yıllardır uygulanan etkili bir tedavi yöntemidir. Sorunlu bölgelere çok küçük dozlarda ürün enjeksiyonları yapılarak yağların erimesi, dolaşımın düzenlenmesi ve dokuların yenilenmesi sağlanır.
Ağızdan beslenme yoluyla almaya çalıştığımız yağ yakıcı ürünler, lipoliz ile çok daha yoğun ve hedefe yönelik uygulanır. Bu ciddi bir avantajdır. Ayrıca bu ürünler dolaşıma da katılarak çevre yağ dokularını da inceltirler.
Yağ hücre duvarlarının yıkımını, yağ asitlerinin ve trigliseritlerin hücre dışına çıkışını sağlarlar. Dolayısıyla sellülit ve yağlı doku yıkımına ek olarak, büzülme ve küçülme oluşur. Ve son aşamada da yeni kollajen yapımı sağlanır.
Karboksiterapi’nin selülit tedavisinde etkinliği nedir?
Karboksiterapi, selülit tedavisi ve bölgesel zayıflamada altın standarttır.
Karboksiterapi; Karbon gazının çatlak olan, selülitli ve yağ dokulu bölgelere uygulanması işlemine denir. Karbon gazı yağ hücrelerini yok ederken bir yandan da o bölgeye daha çok oksijen bırakarak kan dolaşımını canlandırır, yeni mikro dolaşım oluşturur ve deri elastikiyetini artırır. Gözle anlaşılabilen yararlar sağlar.
İnfrared ve Elekteroterapi’nin selülit ve bölgesel zayıflamada etkisi nedir?
Selülit ve bölgesel zayıflamada dinamik bir seçenektir.
Cilt, cilt altı ve derin kas gruplarının yüksek frekanslı elektriksel uyarılarla aktive edilmesi esasına dayanır. Vücuttaki ödem giderilir. Yağların mobilizasyonu sağlanır. Gerek kilo vermede gerekse selülit, sarkma, kas zayıflığı, lokal ödem, lokal egzersiz azlığı gibi sorunlarda etkili sonuç alınır.
Ayrıca infrared ışınının dokularda derin ısınma etkisinden yararlanılır. Metabolizma hızı artar, kan dolaşımı hızlanır, doku tamiri uyarılır, kaslarda rahatlama sağlanarak toksinlerin atılımı kolaylaşır.
Pressoterapi’nin detoks ve bölgesel zayıflamada etkinliği nedir?
Son derece rahatlatıcı bir uygulama olup, dokularda birikmiş atıklar ve yağlar genel dolaşıma karıştırılarak detoks ve doku yenileme işlemi olur. Vücuttaki ödemin, yağların ve toksinlerin atılımı hızlanır.
Pneumatik bir hava tulumu ile bütün vücuda uygulanan bu yöntem ile lenfatik ve genel dolaşım normale döndürülür.
Bir yandan ödem atılırken bir yandan da konforlu bir dinlenme sağlanır.
Genellikle lipoliz ve karboksiterapi gibi doku içi uygulamaları sonrası yapılır. Hem bu uygulamaların etkinliği artar hem de rahatlama sağlanır.
Sellülit Tedavisinde ne zaman ve nasıl sonuç alınır?
Kişiye göre değişmekle birlikte yöntemler tek başına uygulandığında 16-24 seans kombine terapinin bir parçası olarak uygulandığında 12-16 seans yeterli olmaktadır.
Bu uygulama ile sellülitte azalmaya ek olarak bölgede incelme, dokularda toparlanma ve sıkılaşma sağlanır. Vücutta sürekli ve kalıcı bir reaksiyon başlatıldığı için düzenli diyet ve egzersiz uygulanırsa etkisi yıllarca sürebilir.
Sağlıklı ve güzel kalın…
Dr. Adnan Gürcan
Dr. Adnan Gürcan, 2004 yılından bugüne aktif olarak Sağlık Bakanlığı Onaylı Medikal Estetik Hekimliği yapmaktadır. Medikal estetik uygulamalarının tümünü yapacak bilgi birikimine ve deneyime sahiptir.