Saçlarımız Neden Dökülüyor? Saç Hakkında Genel Bilgiler

Kadın ve erkeklerin birçoğunda yaşamları boyunca kellik sayılmayacak saç dökülmeleri görülür. Ancak erkeklerin yaklaşık 2/3 sinde kellik görülür.

Bir İnsanda Kaç Saç Teli Bulunur?

Sarışın kişilerde ortalama 140.000, kumral esmer kişilerde 105.000, kızıl saçlı kişilerde 90.000 tel saç bulunur. Saç kalınlıkları da aynı orantıda seyreder.

Her gün ortalama 100 saç teli düzenli olarak dökülür.

Saç ayda ortalama 1 cm uzar.

Saçların inceldiği ise ancak saç yoğunluğu % 40 azaldığında fark edilir.

SAÇ KÖKÜ EVRELERİ

  1. Anagen faz: Kökün oluştuğu faz. Yaklaşık 3 senedir.
  2. Katagen faz: Kökün dökülmeye başladığı faz
  3. Telogen faz: Kökün tam dökülme öncesi dinlendiği fazdır.

Bu 2 fazlar ortalama 3 ay sürer. Saçların 1/10 u bu fazdadır.

SAÇ DÖKÜLMESİNİN SINIFLANDIRMASI NASILDIR?

Genellikle kabul gören sistem NORWOOD sınıflandırmasıdır. Alında hafif açılma 1. evre iken en ileri evre 7. Evredir. Saç mezoterapisi desteği her evrede olabilir. Ancak genellikle hasta talebi 1. Ve 2. Evrededir. 7. Evrede ise saç ekimi bile olanaksızdır.

SAÇIN FONKSİYONLARI NELERDİR?

Saçın estetik görüntü dışında başımızı güneş ışınlarından koruma, başımızı çevre ısısıyla dengeleyerek koruma ve dokunma duyusu ile dış etkenleri algılama (anten )fonksiyonları da vardır.

KADIN VE ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ NEDİR?

Kadınlarda saç kaybı her alanda eşit seyrelirken erkeklerde lokal dökülme fazladır.

Kadınlarda ön saç çizgisi korunurken erkekler önce ön saç çizgisi kaybolur.

Kadın saç kaybından psikolojik olarak daha çok etkilenirken, erkeklerin çoğu olağan kabul edip psikolojilerini pek bozmazlar.

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDENLERİ NELERDİR?

  1. Genetik
  2. Yaşlılık
  3. Tiroid hormon bozukluğu
  4. DM
  5. Kansızlık
  6. Vitamin eksiklikleri: Biotin ( vit H), Avit, B vit, Folik asit, B12 vit, C vit
  7. Mineral eksiklikleri: Çinko, bakır
  8. Kronik hastalıklar: Sistemik ve saçlı deride lokal
  9. Kullanılan ilaçlar: Kemoterapi, Anabolizan, Antidepresan, Oral Kontraseptif, Coumadin, Statin,
  10. Beta Blokerler, Antiepileptikler, Tiroid ilaçları
  11. Çevresel etkenler
  12. Sigara kullanımı
  13. Stres
  14. Hormon bozuklukları
  15. Yüksek ateş ile seyreden hastalıklar

Kadınlarda bunlara ek olarak  –

  • Polikistik over sendromu
  • Gebelik
  • Menapoz

SAÇ DÖKÜLME TEDAVİSİ NASIL OLUR?

  • HASTANIN YAPACAKLARI
    1. Saç kaybı nedeni saptanarak nedene yönelik tedavi organize edilir.
    2. Kişideki eksik vitamin, mineral açığının fitoterapik ürünlerle kapatılması, doğru ve dengeli beslenmeye yönlendirilmesi gerekir.
    3. Saç dökülmesini artıran çevresel etkenlerin ve kişisel hijyen materyallerinin gözden geçirilmesi gerekir. Örneğin kullanılan şampuan, saç kremi, saç jölesi, briyantin gibi ürünlerin tamamen doğal içerikli olanlarının hatta ozon vitamin mineral destekli olanlarının kullanılması gerekir.
    4. Saç çıkmasını destekleyip dökülmeyi azaltacak hormon dolaşım düzenleyicisi ve vitamin takviyeli saç bakım serumlarının evde roller veya pen desteği ile düzenli uygulanması sağlanmalıdır.
  • KLİNİK UYGULAMALAR
    1. Saç mezoterapisi: Eksikliği saç dökülmesine neden olan vitamin, mineral, element, peptid, amino asit, dolaşım düzenleyiciler ve hormonlar bir karışım şeklinde enjektörde hazırlanır. Yaklaşık 3-5 ml hazırlanan bu ürün intradermal olarak saçlı deriye enjekte edilir veya Pen ve Roller yardımı ile saçlı deriye uygulanır.
    2. Saç PRP-CGF ( Consantre Growth Factor) Tedavisi: Kişinin kendi kanından elde ettiğimiz hem CGF hem de PRP ( Trombositten Zengin Plazma)saçlı deriye uygulanarak kıl köklerinin canlanması, aktive olması sağlanır.
    3. LED Terapi: Gerek mezoterapi gerekse PRP-CGF seanslarından sonra saçlı deriye uygun ışık modunda LED terapi uygulanarak yine kıl köklerinin uyarılması sağlanır.
    4. Saç Ekimi: İleri düzeyde saç kaybı olan erkeklerde uygulanır. Kadınlarda ise daha çok genellikle özel bir nedene bağlı lokal saç kaybı durumlarında uygulanmaktadır.

TEDAVİ SEANSLARI NASIL PLANLANIR?

Genellikle 1. Ayda haftada bir, 2. Ayda 10-15 günde bir, daha sonra ayda bir olmak üzere toplam 8-10 seans önerilir. Seanslarda ardışık olarak mezoterapi ve PRP-CGF ile hemen peşinden LED terapi uygulanır. Vakaya göre 2 seans mezoterapi, 1 seans PRP-CGF olarak ta yapılabilir. Beslenme ürünü desteği ise en az 3 ay hatta 6 ay devam etmelidir.

SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLİR?

Özel dikkat gerektiren bir durum yoktur. Sadece o gün banyo yapılmaz, herhangi bir ürün sürülmez. PRP-CGF ve mezoterapi doğal destek şeklinde olduğundan istenmeyen etki genellikle görülmez.

KİMLER YAPABİLİR?

İğneli her işlemde olduğu gibi sadece eğitim almış ve Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikaya sahip hekimler tarafından yapılabilir.

KİMLERE YAPILMAZ?

Herhangi bir zararı yoktur. Ancak genel sağlık kuralları gereği bazı hastalara yapılmaması veya dikkatli yapılması yerinde olur.

Kullanılan ürünlere karşı aşırı duyarlılığı olanlara

Gebelik/Lohusa/ Emzirme

Otoimmun hastalık

Epilepsi

İnsülin bağımlı Diyabetes Mellitus

Kan sulandırıcı kullananlar ve yakın zamanda beyin kanaması geçirenlere

İleri düzeyde kalp, böbrek, karaciğer yetmezliği olanlar

Aktif yani akut hastalığı olanlara ( Behçet, Psöriazis, SLE )

UYGULAMA ÖNCESİ VE SONRASI FOTOĞRAFLARINI NEDEN PAYLAŞMIYORUM?

1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu, Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi ve Hekimlik Meslek Etiği Kuralları başta olmak üzere, sağlık alanındaki düzenlemelerin tamamında ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği”5. Maddesinde Ğ bendi hekimlerin her ne suretle olursa olsun reklam yapmasını yasaklamış; bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri ise belirli kurallara tabi tutularak önemli ölçüde sınıflandırmıştır. Bu yasak ve sınırlandırmaların amacı, kuşkusuz hem hekimlik mesleğinin itibarını, hem de sağlık alanının ticari bir alana dönüştürülmesini engelleyerek halk sağlığını korumaktır

Dr. Adnan Gürcan

Dr. Adnan Gürcan, 2004 yılından bugüne aktif olarak Sağlık Bakanlığı Onaylı Medikal Estetik Hekimliği yapmaktadır. Medikal estetik uygulamalarının tümünü yapacak bilgi birikimine ve deneyime sahiptir.